(Çocukluk Oyunlarımız)
Çelik Değnek (Çelik Çomak) Oyunu: Bu oyun iki kişi arasında oynanır. Oyun aracı bir değnekle bir çeliktir. Çelik 25-30 santim boyunda uçları verev yontulmuş bir ağaç parçasıdır.
Oynanışı: Yere çıplak ayağın ökçesinin girebileceği kadar bir çukur açılır. Bu çukurun adı Dul’dur. Çelik o çukurun kenarına konur, verev kesilmiş ucuna değnekle vurularak havaya sıçratılır. Çelik havada iken ikinci defa değnekle vurularak alabildiğine uzağa fırlatmağa çalışılır. Düştüğü yer ile dul dediğimiz çukurun arası elimizdeki çeliğe vurmuş olduğumuz değnekle ölçülür. Elli değnek boyu oyunu kazanmaya yeter. Eğer elliden az sayı yapılmışsa oyun sırası rakibe geçer. Eğer o da elli değnek boyuna ulaşamamışsa tekrar oyun sırası ilk oyuncuya geçer, o da kaldığı yerden devam ederek elli sayıya ulaşmaya çalışır. Elli sayıyı ilk bulan oyunu kazanmış sayılır.
Siğmeç (sinmek yani saklambaç) Oyunu: Çocuklar eşleşerek iki takım oluştururlar. Bir taraf kale (sobe) yi korur,diğer taraf saklanır. Genellikle yaz gecelerinde belli bir arazi kesiminde oynanır. Saklananlar bir ıslıkla işaret verene kadar diğer ekip kalenin etrafında yüzleri kaleye (sobeye) dönük olarak beklerler. Arananlar görünmeden kaleye dokunurlarsa oyunu kazanmış olurlar.Saklananlardan görünenler elenir, saklananların hepsi bulunursa bu defa oyunu arayan ekip kazanır. Kazanan kaybedeni sırtında taşır.
Tekdirme (yahut tekdürme) oyunu: Kısa değneklerle oynanan bir oyundur. Değnek kendi etrafında takla atacak şekilde yere vurulur. Birkaç takla atınca durur. Tekdirmenin ustaları bazı engelleri aşacak şekilde değneği sıçratabilirler. Değneğe en çok takla attıran yahut en yüksek engeli aşırtan kazanmış olur.
...